top of page

סינדרום ברכיצפאלי

מי לא מכיר כלבים בעלי פנים פחוסות, כלבים אלו פופולארים מאוד בישראל ובעולם וניתן לראותם כמעט בכל מקום- בפארקים, בפרסומות, בסרטים, בעיתון ועוד. בעלי כלבים אלו כבר התרגלו לכך שכבר מגיל צעיר הכלב "נוחר", "נושם בקול", ישן בתנוחות משונות (בעיקר על הגב) ולעיתים מראה חוסר סבילות לפעילות מאומצת. בהרבה מהמקרים הסיבה לכך היא מה שנהוג לכנות בעגה המקצועית "הסינדרום הברכיצפאלי" או בשפת היום יום "סינדרום הכלבים עם הפנים הפחוסות ". ברשימת הכלבים שסובלים מהסינדרום מצוי בראש ובראשונה הפאג הסיני אך יכול להופיע בדרגות שונות גם בפקינזים, שיצו, בולדוג צרפתי, בולדוג אנגלי ועוד. כאשר אותם גזעים טופחו, הרצון היה לשמור על לסתות קצרות שיתנו מראה יותר פרופורציונאלי לראש הכלב אך דבר זה גרר גם קיצור והיצרות דרכי כניסת האוויר ומכיוון שכמות הרקמה הרכה לא השתנתה נוצר מצב שהוביל להתנגדות מעבר אוויר מהנחיריים אל הריאות. הסינדרום הברכיצפאלי כולל 3 ליקויים אנטומיים אשר יכולים להתקיים באופן חלקי או מלא:

1. חיך רך מאורך- תפקידו של החיך הרך להפריד בין חללי האף וחללי הפה. במצב תקין הוא מסתיים בכניסה לקנה הנשימה , כך שאינו מפריע לכניסת האוויר. באותם כלבים עם חיך רך מאורך החיך ממשיך אל מעבר לכניסת הקנה ומפריע לכניסת האוויר במיוחד בזמן שאיפה (אז נכנס האוויר לריאות).

2. נחיריים מוצרים- פתחי הנחיריים מוצרים בדרגות שונות ומקשים על כניסת האוויר בזמן השאיפה.

3. היפוך של השקים הלרינגאליים- בכניסה ללוע מכל צד של קנה הנשימה ישנם שקים הנקראים שקים לרינגאליים (תפקידם קשור בפעולת הנשימה). במצב מתקדם של הסינדרום, כאשר הכלב מתאמץ להכניס אוויר לריאות נוצר מצב של תת לחץ/יניקה ואותם שקים עלולים להתהפך כלפי חלל הלוע וכך הם מצרים עוד יותר את המעבר של כניסת האוויר אל קנה הנשימה.

** לעיתים כלבים אלו סובלים גם מקנה מוצר מהרגיל. דבר שיכול להחריף את בעיות הנשימה עוד יותר.

לסינדרום יש אופי כרוני פרוגרסיבי שעלול להחמיר עם הזמן. אותם כלבים עלולים להגיע לכדי קריסת לרינקס וקנה הנשימה שהינו מצב חמור ומסכן חיים!!! במצב זה לא מתאפשרת כניסת אוויר אל הריאות והכלבים מגיעים עם קשיי נשימה חמורים, כחלון ריריות וללא טיפול מיידי כלבים אלו ימותו!


אז איך אפשר לעזור לכלבים אלו?

• כבר בביקור הראשון אצל הוטרינר חשוב להעריך את חומרת הסינדרום: עד כמה הנחיריים מוצרים ומאפשרים זרימת אוויר, אורך החיך הרך והאם מפריע לכניסת אוויר לקנה. הערכה מלאה כוללת גם בדיקה בטשטוש וצילום הקנה (כדי לראות האם מוצר או לא).

במידה ויש צורך, הוטרינר ימליץ על ניתוח לפתיחת נחיריים וקיצור החיך הרך המאורך. בכלבים בהם נראו שקים לרינגאליים מהופכים יש להסירם בניתוח.

• חשוב לשמור כלבים אלו במצב גופני תקין-רזה, עודף שומן עלול להכביד עוד יותר על כניסת האוויר ולהחריף את הסימנים.

• לא לבצע פעילות גופנית מאומצת!! כלבים מקררים את גופם על ידי הלחתה מרובה. בכלבים אלו עקב השינויים האנטומיים המוזכרים לעיל, תהליך ההלחתה אינו יעיל והם מגיעים למצב של נשימות מהירות ולא יעילות. המאמץ להכניס אוויר מחמיר את המצוקה הנשימתית, גורר עליה של חום גוף והכלבים מועדים לפתח מכת חום. לכן חשוב להימנע מלצאת עם כלבים אלו לטיולים בשעות החמות, לבחור מסלולים מוצלים ולהגיש מים קרירים ככל הניתן.


*** לשאלות נוספות, אתם מוזמנים תמיד ליצור איתנו קשר

100 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page