הקיץ הגיע, השמש זורחת ,הכל פורח ואנו מבלים זמן רב עם כלבינו מחוץ לבית. בעונה זו מתווספים גורמי סיכון חדשים וכן מתעוררים לחיים הפרעושים, הקרציות, הנחשים ו"פורחים" האלרגנים.
מכת חום: זוהי אחת הסיבות הנפוצות למקרי חירום בהן אנו מטפלים בקיץ. מכת חום הינה מצב שבו הכלב לא מצליח לקרר את עצמו מספיק בעזרת הלחתה ומעלה את טמפרטורת גופו, בצורה לא רצונית, לטמפרטורה גבוהה מאוד (חום גוף נורמאלי של כלב מגיע עד c°39.4). בהתחלה הכלב עלול לראות סימנים קלים של חולשה אך מדובר בהידרדרות הדרגתית שבה המערכות קורסות אחת אחרי השנייה ואז יתכן נזק למערכת העצבים, מערכת העיכול, מערכת הדם, הכליות עלולות להפסיק לתפקד וכן הלאה. הכלב יראה סימנים עצביים חריפים כגון עוויתות, הקאות ושלשולים דמיים קשים ללא הפסק. זהו מצב חירום אקוטי שללא טיפול סופו הוא מוות בייסורים קשים מאד. הטיפול בכלב הסובל ממכת חום הוא אינטנסיבי מאד, ואם מחכים זמן ארוך מדי עד הטיפול, הכלב עלול למות.
ניתן למנוע מכת חום בכמה צעדים פשוטים כגון:
1. לצאת לטיולים ארוכים רק כאשר הטמפרטורות נמוכות יחסית כגון בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הערב.
2. להקפיד שלכלבכם יש גישה למים טריים כל הזמן.
3. במידה ומשאירים את הכלב בחצר, לדאוג שיהיה לו מקום מוצל לנוח בו.
4. אין להשאיר את חיית המחמד ברכב סגור ללא השגחה גם אם זה עם חלונות פתוחים. לפני נסיעה בשעות החמות, מומלץ להדליק מיזוג ולקרר את הרכב מספר דקות לפני העלאת כלבכם.
במידה והינכם חושדים במכת חום יש להרטיב את כלבכם במים מהברז (לא מי קרח) בכל גופו (לא על הפנים) ולהגיע מיידית לווטרינר..
נחשים: הכשות נחש מסוכנות בעיקר בתחילת הקיץ כשהנחשים קמים משנת החורף ובלוטות הארס שלהם גדושות. הנחשים נמצאים אמנם בעיקר בשדות ושטחים חקלאיים אך גם באזורי מגורים. הכשות נחש קורות בעיקר באזור הפנים וברגליים הקדמיות. לרוב הכלב מתעניין בנחש, דוחף את אפו בכדי לרחרח את בעל החיים "המוזר" הזה ומוכש באזור הפנים – הסכנה המיידית לחיי הכלב נובעת מהארס שגורם לנפיחות רבה המופיעה באזור ההכשה ובמידה וקרתה באזור הפנים עלולה לגרום לחנק. לעומת זאת חתולים נוטים לשחק עם הנחש בכפות ידיהם ומוכשים יותר באזור הגפיים הקדמיות. במידה ובעל החיים הוכש, יש להרגיעו למנוע תזוזה מיותרת ולהגיע בהקדם למרפאה הווטרינרית. הנחש הארסי העיקרי בארץ הוא הצפע הארצישראלי. אין לנסות וללכוד את הנחש מאחר ואתם עלולים להיפגע מהכשה בעצמכם. ישנם גם חרקים נוספים כמו דבורים ,צרעות וכו' שעקיצתם עלולה לגרום לתגובה אלרגית קשה לבעל החיים. לכן, מומלץ לטייל עם כלב ברצועה, לנסות למנוע ממנו להיכנס לשיחים או מקומות מסתור פוטנציאלים. במקרה של עקיצה יש לפנות מייד לטיפול רפואי וטרינרי.
פרעושים: פרעושים הם אולי הטפיל הנפוץ ביותר שמופיע בכלבים וחתולים. חיות המחמד שלנו גם אלו אשר נמצאות בבית ורק "יוצאות החוצה לטיול קצר" או לא יוצאות בכלל עלולות להדבק בטפילים אלו. הפרעושים הבוגרים הינם טפילים חוץ-גופיים הניזונים מדם. פרעוש בוגר אינו חי על הכלב,לכן גם אם איננו רואים פרעושים הולכים על הכלב זה לא מבטיח שאין נגיעות ומומלץ לבדוק גם עקבות כמו צואת פרעושים (מעין "גרגרים שחורים"). עקיצתם גורמת לגרד עז וכלבים מסוימים ינשכו עצמם עד זוב דם. בעלי חיים מסוימים אף מפתחים אלרגיות עור בתגובה לעקיצה. די בעקיצות ספורות של פרעושים בכדי לגרום לתגובה אלרגית קשה. פרעושים מעבירים מחלות שונות ואף תולעים. הטיפול בבעיית פרעושים צריכה לכלול טיפול סביבתי וטיפול על בעל החיים. ישנם תכשירים שונים בשוק המומלצים לטיפול נגד פרעושים בטיפות (אמפולות) למשך כחודש ימים. בנוסף יש להדביר (ע"י מדביר מורשה) את אזור המחייה של בעל החיים בין אם זה הבית או החצר.
קַרְצִיות: בנוסף להיותן מוצצות דם, קרציות הינן וקטור המעביר מחלות שונות. מספר מחלות עוברות בין בני אדם ומספר מחלות עוברות בין כלבים וחתולים. קדחת קרציות בכלבים היא מחלה נפוצה מאוד באזורנו ונגרמת על ידי טפיל דם בשם ארליכיה. היא גורמת להרס טסיות הדם ולכן לבעיות קרישה ודימומים.שלביה הראשונים של המחלה מלווים בחום, חולשה וחוסר תיאבון. לכן כל כלב המראה סימנים אלה חייב להיבדק ע"י הווטרינר. כלב שלא מטופל כראוי עלול למות או להיכנס למצב הכרוני של המחלה. כמו בכל מחלה גם כאן הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה (טיפול מונע נגד קרציות)- בין אם באמפולות ובין אם בקולר נגד קרציות. כמו כן חשוב מאוד לשלב טיפול סביבתי בעזרתו של מדביר מורשה. כאשר אתם משתמשים במוצרי הדברה בצורת אמפולות לכלבכם, יש להימנע מהרטבת הכלב כיומיים לפני/אחרי ששמים את האמפולה על מנת לאפשר לחומרים אלו לעבוד בצורה היעילה ביותר.
טיול לים: מומלץ ללכת בעיקר בשעות המוקדמות והמאוחרות של היום כאשר השמש אינה בשיא עוצמתה. במידה ואתם נמצאים בים בשעות החמות חשוב לזכור כי יש לדאוג למים טריים גם לכלבכם. דבר נוסף וחשוב הוא ללכת למקומות בהם יש צל. כאשר אתם נכנסים למים וכלבכם איתכם, יש לזכור כי לא כל הכלבים יודעים לשחות, בעיקר כלבים צעירים וכלבים מגזעים קטנים. בנוסף, גם כלבים עלולים לקבל כוויות ממדוזות ולכן יש להיזהר גם בעונה. כאשר אתם חוזרים מהים יש לשטוף את הכלב מחול ומלח (העלולים לגרום גירויים מיותרים לעור) במים מתוקים. לא מומלץ לרחוץ כלב עם שמפו בתכיפות גבוהה (את הכלב יש לרחוץ עם שמפו מיוחד לכלבים). כלב שישתה מי ים, עלול לשלשל במשך יום או יומיים - אח"כ זה יעבור לו.
*** לשאלות נוספות, אתם מוזמנים תמיד ליצור איתנו קשר